Objavljeno: 9 siječnja, 2014. u 14:45

Opstruktivna apneja tijekom spavanja

Opstruktivna apneja tijekom spavanja nastaje zbog  smanjenja mišičnog tonusa te posljedičnog zapadanja baze jezika i spuštanja mekog nepca a što dovodi do okluzije dišnog puta i prestanka protoka zraka, tj. disanja.

Centralna apneja tijekom spavanja

Centralna apneja nastaje uslijed izostanka podržaja iz centra za disanje u mozgu te nema aktivnosti mišića za disanje a time ni disanja. Centralna apneja je rjeđa od opstruktivne i javlja se u manje od 5% slučajeva poremećaja disanja u spavanju.
Centralna apneja se može pojaviti kao posljedica drugih stanja, kao što su bolesti srca ,moždano krvarenje, tumori mozga itd. Spavanje na visokoj nadmorskoj visini također može uzrokovati centralnu apneju.
Liječenje centralne apneju moguće je primjenom uređaja za održanje prohodnosti dišnih putova (CPAP) ili korištenjem dodatnog kisika.

SIMPTOMI

Simptomi opstruktivne i centralne apneje se preklapaju pa je ponekad teže odrediti vrstu apneje samo na temelju simptoma.
Najčešći znakovi opstruktivne i centralne apneje tijekom spavanja:

  • pretjeranu pospanost i zamor tijekom dana,
  • glasno hrkanje, što je obično izraženije kod opstruktivne apneje,
  • epizode prestanka disanja tijekom spavanja koje obično primjeti partner u krevetu,
  • nagla buđenja praćena otežanim disanjem,
  • buđenje sa osjećajem suhoće u ustima ili grloboljom,
  • jutarnja glavobolja,
  • razdražljivost ili depresija.

Uzroci opstruktivne apneje tijekom spavanja

Popuštanje napetosti mišića ždrijela, jezika i nepca koje nastaje  za vrijeme spavanja dovodi do djelomičnog ili potpunog zatvaranja dišnog puta i prestanka disanja. Ove epizode prestanka disanja mogu se javljati i do nekoliko stotina puta tijekom noći i imaju za posljedicu smanjenje razine kisika u krvi. Mozak reagira na nedostatak kisika kratkotrajnim buđenjem i ponovnim uspostavljanjem disanja. Bolesnik najčešće nije svjestan ovih epizoda kratkotrajnog buđenja. Zbog takvih učestalih epizoda buđenja san je poremećen te se bolesnik budi umoran i pospan.

Stanja koja mogu utjecati na pojavu apneje:

Anatomske anomalije gornjih dišnih puteva
Devijacije nosnog septuma, polipoza nosa
Velika uvula, velike tonzile
Mala brada
Prirođene anomalije donjih dišnih puteva
Prekomjerna tjelesna težina
Konzumiranje alkohola
Pušenje
Lijekovi– posebno sedativi
Povišeni krvni tlak
Apneja u obitelji
Životna dob > 65 godina
Menopauza i post menopauza

Uzroci centralne apneje tijekom spavanja

Srčane bolesti posebno kod starijih osoba muškog spola češće dovode do pojave centralne apneje, posebno poremećaji srčanog ritma te bolesti samog srčanog mišića. Moždana krvarenja, bolesti centra za disanje te tumori moza mogu uzrokovati centralnu apneju.

Rizici apneje

Povišeni krvni tak je zabilježen u 60% bolesnika sa opstruktivnom apnejom
Poremećaji srčanog ritma i koronarna srčana bolest dva puta su češći u bolesnika sa apnejom
Moždani inzult četiri puta je češći u bolesnika sa apnejom
Opstruktivna apneja pogoršava stanje šećerne bolesti- gubitak osjetljivosti na inzulin.

Dijagnosticiranje apneje

Na temelju tipičnih podataka o smetnjama koje su posljedica apneje, rezultata testiranja upitnicima (EPWORTH upitnik) dijagnoza se postavlja cjelonoćnom polisomnografijom. To je postupak gdje se tijekom cijele noći prate i zapisuju vitalni parametri  bolesnika na temelju koji se točno može ustvrditi da li pacijent boluje od opstruktivne ili centralne apneje. Također se utvrđuje da li postoje poremećaji srčanog ritma, oscilacije krvnog tlaka, pad razine kisika u krvi kao i kvaliteta i struktura sna.

Liječenje apneje

Blaži oblici – redukcijom tjelesne težine, izbjegavanjem alkoholnih i gaziranih pića, nikotina i prekomjernog jela u popodnevnim i večernjim satima.
Srednje teški oblici- kirurškom korekcijom anatomskih anomalija gornjih dišnih puteva i aparatima za potporu disanja povišenim tlakom- CPAP- aparatima
Teški oblici- CPAP aparatima