Djelatnost

GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sustava koji čine jednjak, želudac, dvanaesnik, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žučnjak, žučovodi i gušterača.
Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka trbuha. Potom se prema dogovoru liječnika i bolesnika mogu uraditi i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Ukoliko je potrebno, po dogovoru se obavljaju i radiološke pretrage.

  • GASTROSKOPIJA
  • KOLONOSKOPIJA
  • BEZBOLNA GASTROSKOPIJA I KOLONOSKOPIJA
  • ULTRAZVUK
  • OPĆE PREPORUKE ZA ENDOSKOPSKI PREGLED
  • KOMPLIKACIJE ENDOSKOPSKIJ PREGLEDA

GASTROSKOPIJA
Gornjom endoskopijom (popularni je naziv gastroskopija) Vaš liječnik pretražuje sluznicu gornjeg dijela probavnog sustava, odnosno jednjak, želudac i dvanaesnik (početni dio tankog crijeva). Liječnik ili drugo medicinsko osoblje mogu koristiti i druge nazive za ovu pretragu, primjerice endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava, ezofagogastroduodenoskopija, EGDS, EGD ili panendoskopija.
[toggles]
[toggle title=”Zašto napraviti gastroskopiju?”]Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, mučnine, nagona na povraćanje, žgaravice ili teškoća u gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale, vrijeda (čira) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. [/toggle]
[toggle title=”Kakva je priprema potrebna prije pregleda?”]Želudac mora biti potpuno prazan i stoga ne smijete ništa jesti ili piti šest do osam sati prije pregleda. Pušači minimalno 2-3 sata prije gastrokopije ne smiju pušiti.[/toggle]
[toggle title=”Što možete očekivati tijekom gastroskopije?”]Pretraga se izvodi instrumentom koji se zove gastroskop. Gastroskop je uređaj na čijem se savitljivom i tankom produžetku nalazi mali optički instrument koji omogućuje prikaz unutrašnjosti organa na vanjskom ekranu.
Prilikom izvođenja pretrage pacijent leži na lijevom boku. Gastroskop se polako i pažljivo uvodi kroz usta, preko jezika u jednjak, želudac i dvanaesnik. Važno je naglasiti da je to normalni put kojim ide hrana, te se za vrijeme pregleda, koji rijetko traje dulje od pet minuta, može normalno disati.
Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju (medicinska tehnika koja uključuje uzimanje stanica ili tkiva radi ispitivanja) specijalnim instrumentom, a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira.[/toggle]
[toggle title=”Kako olakšati gastroskopiju?”]Lokalna anestezija za gastroskopiju provodi se raspršivanjem lokalnog anestetika u ždrijelo. Nakon nekoliko minuta ždrijelo utrne i lakše se podnosi gastroskopija. Kao komplikacija kod preosjetljivih osoba na lidocaine može se javiti alergijska reakcija na anestetik. Ukoliko postoji podatak o mogućim alergijskim reakcijama pacijent je dužan podijeliti tu informaciju s doktorom prije pretrage. Također je bitno da pacijent dva sata nakon lokalne anestezije ništa ne jede i ne pije, jer hrana i piće mogu otići u dušnik.[/toggle]
[/toggles]

KOLONOSKOPIJA
Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva. Ova metoda se obavlja fiberoptičkim endoskopom na fleksibilnoj cijevi dužine 130 cm i debljine do 10-13 mm koja se plasira kroz anus. Na suprotnom kraju aparata nalazi se ručka s komandama uz pomoć koje se upravlja vrhom aparata. Posebnim optičkim sustavom i CDD chipom slika visoke rezolucije se prenosi na monitor koja omogućuje liječniku da primijeti najmanji detalj i najsitnije promjene na sluznici.

[toggles]
[toggle title=”Zašto napraviti kolonoskopiju?”]Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije, kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za razvoj raka debelog crijeva. Osim što služi kao dijagnostička metoda, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi uz pomoć elektro-omči i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.
Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavom krvi u stolici ili nakon stolice.
Kolonoskopija se preporučuje svim osobama s podacima o raku debelog crijeva u obitelji. Preporučljivo je da se pregled kod osoba s obiteljskom anamnezom raka debelog crijeva obavi minimalno 10 godina prije godine u kojoj je bliski član obitelji obolio (ukoliko je član obitelji obolio u 35 godini života, Vi pregled obavite kada dođete u 25 godinu života). Kolonoskopija se preporučuje i kao preventivni pregled osobama iznad pedesete godine života zbog povećane učestalosti karcinoma debelog crijeva u općoj populaciji normalnog rizika (bez oboljelih članova obitelji).

Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan. [/toggle]
[toggle title=”Što možete očekivati tijekom kolonoskopije?”]Pregled debelog crijeva izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine vašeg kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo. Polako se i pažljivo napreduje kolonoskopom kroz rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja s tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati.
Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti. Obično traje od deset do trideset minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporučuje se kolonoskopija u anesteziji.
Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad s nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u Vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji, neko ćete vrijeme, ne više od sat vremena, provesti u prostoru Poliklinike kako biste se mogli “razbuditi”.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.
Uspjeh kolonoskopije (pregled cijelog debelog crijeva) ovisi o suradnji pacijenta i tima koji provodi kolonoskopiju. Ponekad je zbog loše očišćenog crijeva, anatomskih odnosa, priraslica po prethodnim operacijama ili zbog upala jajnika ili sličnih razloga nemoguće provesti pregled do kraja. Tada liječnik predlaže ponovni pregled , eventualno u sedaciji (anesteziji) ili neki drugi vid pregleda crijeva.[/toggle]
[toggle title=”Priprema za kolonoskopiju”]Za pretragu treba učiniti nalaz koagulacije: TRC; PV ili INR; APTV kako bi se u slučaju postojanja polipa odmah moglo pristupiti zahvatu endoskopske polipektomije.
Dva dana prije pregleda treba jesti laganiju hranu (tekuću, kašastu kao što su juhe, čaj, kompot …), izbjegavati mliječne proizvode i masnu hranu.
Čišćenje crijeva se odvija DAN PRIJE dogovorenog termina za pregled počevši s tekućom dijetom koja se sastoji od vode, čajeva i bistre juhe bez ikakvih primjesa.

Potrebno je kupiti sredstvo za čišćenje „MOVIPREP“ u kojem su upute za upotrebu. Moviprep uzmite na način koji je opisan u daljnjem tekstu.
Prvi sirup treba popiti oko 15 sati. Nakon njega popiti najmanje 3 litre tekućine u roku 45 minuta. Nakon 2-3 sata očekujemo nekoliko tekućih stolica.
Drugi sirup treba popiti do 17 sati te nakon njega popiti 2 litre tekućine u roku od 30 minuta.
Tijekom pripreme trebate se kretati po stanu i piti dosta bistre juhe (bez rezanaca i drugih dodataka) između čajeva i vode kako biste potaknuli crijeva da bolje i ”brže” rade.
Na dan pregleda ako se pregled obavlja u sedaciji / anesteziji treba ostati natašte. U slučaju da se pregled obavlja bez sedacije / anestezije možete nešto lagano pojesti.[/toggle]
[toggle title=” Bezbolna kolonoskopija”]Ponekad je kolonoskopija zbog anatomskih odnosa, priraslica ili ožiljaka po operacijama, kod sitnijih ljudi, kod preosijetljivih ljudi i sl. bolna te se tada može primijeniti kratkotrajna intravenozna sedacija (anestezija)[/toggle]
[/toggles]

BEZBOLNA GASTROSKOPIJA I KOLONOSKOPIJA
Kratkotrajna intravenozna sedacija je postupak kod kojeg bolesnik u venu dobiva sredstvo za uspavljivanje (obično propofol). Takva sedacija primjenjuje se kod gastroskopije i kolonoskopije s ciljem da smanji osjećaj neugode koju takve pretrage može uzrokovati. Postupak je siguran i provodi se rutinski pod vodstvom iskusnog anesteziologa. Dobro ga podnose starije osobe te općenito bolesne osobe kod kojih se želi izbjeći naprezanje i bol kod dijagnostičke pretrage. Liječnik prije pregleda procjenjuje rizik takve sedacije. Bitno je da bolesnik prije provođenja kratkotrajne intravenozne sedacije (ponekad se zove i anestezija) 6 sati ne uzima nikakvu hranu, a ako uzima neke lijekove o tome se, kod dogovaranja pregleda, mora posebno konzultirati s liječnikom. Iako je buđenje iz sedacije (“anestezije”) vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a poželjno bi bilo na pregled doći s pratnjom.

ULTRAZVUK
Ultrazvuk je dijagnostička pretraga koja omogućuje uvid u veličinu, izgled i građu promatranih organa, a temelji se na prijenosu ultrazvučnih valova u žlijezdano tkivo i mjerenju reflektiranog ultrazvučnog signala koji se bilježi na način pogodan za interpretaciju. Budući da se kod bolesti mijenja veličina, oblik i histološka građa, mijenja se i reflektirani ultrazvučni signal. Na temelju te promjene zaključuje se da je riječ o patološkom procesu. Ultrazvučno snimanje, nije bolno niti neugodno za pacijenta. Većina pregleda izvodi se tako da pacijent leži na krevetu i oslobodi dio tijela koji se snima (abdomen). Liječnik prije početka snimanja nanosi gel koji spriječava prisustvo ztaka između kože i ultrazvučne sonde. Sonda je dio aparata koje se postavlja na promatrani organ. Prelaskom sonde preko organa na ekranu se vidi izgled organa kao i eventualna odstupanja od normalne građe ili veličine (ciste, tumori, sjene i sl.)
Ultrazvuk želuca može pokazati zaostajanje hrane u želucu, ali ne može dati precizne informacije o želucu.
Ultrazvuk crijeva može pokazati eventualno proširenje crijeva tijekom zapetljaja crijeva, a ponekad se mogu uočiti i veći tumori debelog crijeva.
Ultrazvuk apendiksa (“slijepog crijeva”) crvuljka je metoda koja se u zadnje vrijeme dosta koristi u dijagnosticiranju akutne upale crvuljka.

[toggles]
[toggle title=”Priprema za ultrazvuk želudca”]Praktički nije potrebna. Ipak preporučuje se da je pacijent natašte jer se onda bolje prikaže žučnjak. Korisno je donijeti sve stare nalaze ultrazvuka ili drugih pregleda.
Ako pacijent ima puno plinova po crijevima tada s liječnikom treba dogovoriti pripremu. [/toggle]

[/toggles]
OPĆE PREPORUKE ZA ENDOSKOPSKI PREGLED

Sedam dana prije gastroskopije i kolonoskopije treba prestati uzimati preparata željeza, acetilsalicilnu kiselinu (andol, aspirin, Acisal), klopidrogel (Zyllt, Pigrel) i antireumatike (Knavon,Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.).
Ako uzimate Marivarin, Sintrom, Pelentan, ili sl. lijekove svakako naglasite kod dogovaranja kolonoskopije da uzimate te lijekove i razlog zašto ih uzimate – obično bolesti srčanih zalistaka, aritmija i tromboza vena ili pluća.
Najviše tjedan dana prije kolonoskopije treba uraditi KKS , PV, INR, APTV, fibrinogen i taj nalaz donijeti na uvid.
Ako je PV niži od 0,50 tada se tijekom gastroskopije neće moći učiniti biopsija. Također morate upozoriti na sve bolesti od kojih se liječite i na alergije za koje znate.
Ako trajno uzimate neke lijekove posavjetujte se prije toga sa liječnikom možete li ih uzeti prije pregleda ili ne.
KOMPLIKACIJE ENDOSKOPSKIJSKIH PREGLEDA
Neželjene nuspojave I komplikacije u gastrointestinalnoj endoskopiji izrazito su rijetke. Međutim, to je istina samo u endoskopskim jedinicama s iskusnim osobljem, te suvremenom opremom I nadzorom kao što je u slučaju Poliklinike Apnea.
Komplikacija gornje endoskopije, odnosno gastroskopije javljaju se u manje od 0.1% bolesnika i uglavnom su vezane za kardio-pulmonalne neželjene događaje. Tipična komplikacija kolonoskopije je perforacija debelog crijeva u 0,2% bolesnika.
Kronična opstruktivna plućna bolest, koronarna srčana bolest, bolesti srčanih zalistaka i na kraju, ali ne i manje važno, visoka životna dob, moraju se uzeti u obzir kao činioci rizika za razvoj komplikacija pri ovim postupcima. To je moguće kvalitetno procijeniti samo u ustanovama gdje rade liječnici s višegodišnjim iskustvom u struci te iskusne i dobro educirane medicinske sestre.

Standardiziran proces čišćenja i strojne dezinfekcije instrumenata je od velike važnosti za sprečavanje prijenosa zaraznih bolesti tijekom endoskopskih pregleda i zahvata (poglavito virusnih hepatitisa B ili HIV infekcije).

Poliklinika Apnea posjeduje najsuvremenije, računalno nadzirane termo-dezinfektore i vakuum sterilizatore za strojnu dezinfekciju i sterilizaciju endoskopskih aparata i endoskopskog akcesorija pridržavajući se svih propisanih visokih standarda Europskog endoskopskog društva (ESGE i ESGENA-e)

Gastroskopija, kolonoskopija i biopsija su dakle vrlo sigurne metode kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu u izvođenju endoskopskih procedura. Komplikacije su izrazito rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, perforacije stijenke organa te eventualno potreba za bolničkim liječenjem i operacijom, a vrlo rijetko mogu biti i smrtne. Komplikacije se obično javljaju ako postoji značajna bolest želuca, dvanaesnika ili debelog crijeva. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati liječnika u slučaju pojave krvi u stolici, crne stolice, jakih bolova u trbuhu, temperature ili tresavice.