Gastroenterologija

GASTROENTEROLOGIJA

Gastroenterologija je dio interne medicine koji se bavi bolestima donjeg dijela probavnog sustava koji čine jednjak, želudac, dvanaesnik, debelo i tanko crijevo, crijeva, jetra, žučnjak, žučovodi i gušterača.
Gastroenterološki pregled sastoji se od razgovora s bolesnikom, detaljnog kliničkog pregleda, obično i ultrazvuka trbuha. Potom se prema dogovoru liječnika i bolesnika mogu uraditi i dodatne pretrage – kolonoskopija, gastroskopija, laboratorijske analize. Ukoliko je potrebno, po dogovoru se obavljaju i radiološke pretrage.

[toggles]
[toggle title=”GASTROSKOPIJA”]Gornjom endoskopijom (popularni je naziv gastroskopija) Vaš liječnik pretražuje sluznicu gornjeg dijela probavnog sustava, odnosno jednjak, želudac i dvanaesnik (početni dio tankog crijeva). Liječnik ili drugo medicinsko osoblje mogu koristiti i druge nazive za ovu pretragu, primjerice endoskopija gornjeg dijela probavnog sustava, ezofagogastroduodenoskopija, EGDS, EGD ili panendoskopija.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/gastroskopija/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[toggle title=”KOLONOSKOPIJA”]Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva. Ova metoda se obavlja fiberoptičkim endoskopom na fleksibilnoj cijevi dužine 130 cm i debljine do 10-13 mm koja se plasira kroz anus. Na suprotnom kraju aparata nalazi se ručka s komandama uz pomoć koje se upravlja vrhom aparata. Posebnim optičkim sustavom i CDD chipom slika visoke rezolucije se prenosi na monitor koja omogućuje liječniku da primijeti najmanji detalj i najsitnije promjene na sluznici.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/kolonoskopija/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[toggle title=”BEZBOLNA GASTROSKOPIJA I KOLONOSKOPIJA”]Kratkotrajna intravenozna sedacija je postupak kod kojeg bolesnik u venu dobiva sredstvo za uspavljivanje (obično propofol). Takva sedacija primjenjuje se kod gastroskopije i kolonoskopije s ciljem da smanji osjećaj neugode koju takve pretrage može uzrokovati. Postupak je siguran i provodi se rutinski pod vodstvom iskusnog anesteziologa. Dobro ga podnose starije osobe te općenito bolesne osobe kod kojih se želi izbjeći naprezanje i bol kod dijagnostičke pretrage.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/bezbolna-gastroskopija-i-kolonoskopija/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[toggle title=”ULTRAZVUK”]Ultrazvuk je dijagnostička pretraga koja omogućuje uvid u veličinu, izgled i građu promatranih organa, a temelji se na prijenosu ultrazvučnih valova u žlijezdano tkivo i mjerenju reflektiranog ultrazvučnog signala koji se bilježi na način pogodan za interpretaciju. Budući da se kod bolesti mijenja veličina, oblik i histološka građa, mijenja se i reflektirani ultrazvučni signal. Na temelju te promjene zaključuje se da je riječ o patološkom procesu.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/ultrazvuk/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[toggle title=”OPĆE PREPORUKE ZA ENDOSKOPSKI PREGLED”]Sedam dana prije gastroskopije i kolonoskopije treba prestati uzimati preparata željeza, acetilsalicilnu kiselinu (andol, aspirin, Acisal), klopidrogel (Zyllt, Pigrel) i antireumatike (Knavon,Voltaren, Brufen, Ketonal i sl.).
Ako uzimate Marivarin, Sintrom, Pelentan, ili sl. lijekove svakako naglasite kod dogovaranja kolonoskopije da uzimate te lijekove i razlog zašto ih uzimate – obično bolesti srčanih zalistaka, aritmija i tromboza vena ili pluća.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/op%C4%87e-preporuke-za-endoskopski-pregled/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[toggle title=”KOMPLIKACIJE ENDOSKOPSKIJ PREGLEDA”]Neželjene nuspojave I komplikacije u gastrointestinalnoj endoskopiji izrazito su rijetke. Međutim, to je istina samo u endoskopskim jedinicama s iskusnim osobljem, te suvremenom opremom I nadzorom kao što je u slučaju Poliklinike Apnea.
Komplikacija gornje endoskopije, odnosno gastroskopije javljaju se u manje od 0.1% bolesnika i uglavnom su vezane za kardio-pulmonalne neželjene događaje.

[button title=”Detaljnije” link=”http://poliklinika-apnea.hr/endoskopija/komplikacije-endoskopijskih-pregleda/” description=”” width=”80px” bgcolor=”#3db849″ color=”#ffffff” picture=”” height=”” version=”light” position=”right”][/toggle]
[/toggles]