Kolonoskopija

KOLONOSKOPIJA
Kolonoskopija je endoskopska dijagnostička metoda pomoću koje se vrši pregled debelog crijeva i završnog dijela tankog crijeva. Ova metoda se obavlja fiberoptičkim endoskopom na fleksibilnoj cijevi dužine 130 cm i debljine do 10-13 mm koja se plasira kroz anus. Na suprotnom kraju aparata nalazi se ručka s komandama uz pomoć koje se upravlja vrhom aparata. Posebnim optičkim sustavom i CDD chipom slika visoke rezolucije se prenosi na monitor koja omogućuje liječniku da primijeti najmanji detalj i najsitnije promjene na sluznici.

[toggles]
[toggle title=”Zašto napraviti kolonoskopiju?”]Kolonoskopija je neizostavna metoda kod sumnje na rak debelog crijeva, upalne bolesti crijeva, gastrointestinalnih krvarenja nepoznate etiologije, kao i preventivna metoda kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu za razvoj raka debelog crijeva. Osim što služi kao dijagnostička metoda, pri kolonoskopiji se mogu odstraniti i polipi uz pomoć elektro-omči i na taj način neoperativnim putem spriječiti razvoj raka debelog crijeva.
Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju s pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojavom krvi u stolici ili nakon stolice.
Kolonoskopija se preporučuje svim osobama s podacima o raku debelog crijeva u obitelji. Preporučljivo je da se pregled kod osoba s obiteljskom anamnezom raka debelog crijeva obavi minimalno 10 godina prije godine u kojoj je bliski član obitelji obolio (ukoliko je član obitelji obolio u 35 godini života, Vi pregled obavite kada dođete u 25 godinu života). Kolonoskopija se preporučuje i kao preventivni pregled osobama iznad pedesete godine života zbog povećane učestalosti karcinoma debelog crijeva u općoj populaciji normalnog rizika (bez oboljelih članova obitelji).

Tijekom pretrage može se uzeti uzorak tkiva za analizu (biopsiju). Taj postupak je bezbolan. [/toggle]
[toggle title=”Što možete očekivati tijekom kolonoskopije?”]Pregled debelog crijeva izvodi se tako da pacijent leži na lijevom boku, a savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu (kolonoskop), debljine vašeg kažiprsta, uvodi se kroz anus u debelo crijevo. Polako se i pažljivo napreduje kolonoskopom kroz rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja s tankim crijevom. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka da bi se stijenka crijeva mogla dobro analizirati.
Pregled je ponekad bolan, praćen osjećajem napuhnutosti. Obično traje od deset do trideset minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporučuje se kolonoskopija u anesteziji.
Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad s nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u Vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji, neko ćete vrijeme, ne više od sat vremena, provesti u prostoru Poliklinike kako biste se mogli “razbuditi”.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzimana biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.
Uspjeh kolonoskopije (pregled cijelog debelog crijeva) ovisi o suradnji pacijenta i tima koji provodi kolonoskopiju. Ponekad je zbog loše očišćenog crijeva, anatomskih odnosa, priraslica po prethodnim operacijama ili zbog upala jajnika ili sličnih razloga nemoguće provesti pregled do kraja. Tada liječnik predlaže ponovni pregled , eventualno u sedaciji (anesteziji) ili neki drugi vid pregleda crijeva.[/toggle]
[toggle title=”Priprema za kolonoskopiju”]Za pretragu treba učiniti nalaz koagulacije: TRC; PV ili INR; APTV kako bi se u slučaju postojanja polipa odmah moglo pristupiti zahvatu endoskopske polipektomije.
Dva dana prije pregleda treba jesti laganiju hranu (tekuću, kašastu kao što su juhe, čaj, kompot …), izbjegavati mliječne proizvode i masnu hranu.
Čišćenje crijeva se odvija DAN PRIJE dogovorenog termina za pregled počevši s tekućom dijetom koja se sastoji od vode, čajeva i bistre juhe bez ikakvih primjesa.

Potrebno je kupiti sredstvo za čišćenje „MOVIPREP“ u kojem su upute za upotrebu. Moviprep uzmite na način koji je opisan u daljnjem tekstu.
Prvi sirup treba popiti oko 15 sati. Nakon njega popiti najmanje 3 litre tekućine u roku 45 minuta. Nakon 2-3 sata očekujemo nekoliko tekućih stolica.
Drugi sirup treba popiti do 17 sati te nakon njega popiti 2 litre tekućine u roku od 30 minuta.
Tijekom pripreme trebate se kretati po stanu i piti dosta bistre juhe (bez rezanaca i drugih dodataka) između čajeva i vode kako biste potaknuli crijeva da bolje i ”brže” rade.
Na dan pregleda ako se pregled obavlja u sedaciji / anesteziji treba ostati natašte. U slučaju da se pregled obavlja bez sedacije / anestezije možete nešto lagano pojesti.[/toggle]
[toggle title=” Bezbolna kolonoskopija”]Ponekad je kolonoskopija zbog anatomskih odnosa, priraslica ili ožiljaka po operacijama, kod sitnijih ljudi, kod preosijetljivih ljudi i sl. bolna te se tada može primijeniti kratkotrajna intravenozna sedacija (anestezija)[/toggle]
[/toggles]