Što je to polisomnografija?

Polisomnografija (PSG) je najpouzdanija i najtočnija metoda za dijagnostiku poremećaja disanja u spavanju.

Postupak PSG se sastoji od kontinuiranog cjelonoćnog snimanja moždanih valova, disanja, rada srca, količine kisika u krvi, pokreta prsnog koša i trbuha, vibracija dušnika, pokreta nogu, krvnog tlaka i položaja tijela. Snimanje se provodi uz videonadzor u ugodno uređenoj sobi uz kontrolu medicinskog osoblja. Ujutro se analiziraju rezultati snimanje, te bolesnik isti dan dobije nalaz, tj. potvrdu ili isključenje dijagnoze OSA.

Postupak pripreme za polisomnografiju

Nakon kliničkog pregleda i dijagnostičke obrade (EKG, Spirometrija, ultrazvuk sca) pacijent se smješta u sobu u kojoj se provodi cjelonoćno snimanje. Na tijelo pacijenta se postavljaju elektrode za snimanje moždanih valova (EEG), pokreta očiju (EOG), rada srca (EKG), pokreta mišića (EMG), senzori za mjerenje protoka zraka, senzori za praćenje položaja tijela tijekom spavanja, oksimetar na prst za mjerenje razine kisika u krvi. Pacijent dolazi u polikliniku u večernj satima, a snimanje se provodido jutra.Valja napomenuti da nema invazivnih postupaka (uboda), polisomnografsko simanje je bezbolno i sigurno te se po potrebi može više puta ponavljati. Kontrolni i preventivni dijagnostički postupnci mogu se obavljati i u kući pacijenta s nešto jednostavnijom opremom.

Poligrafski screening u domu pacijenta

Danas smo u mogućnosti ponuditi postupak poligrafskog snimanja u domu pacijenta. Ovo snimanje obuhvaća manje parametara od polisomnografije ali može s vrlo visokom vjerojatnošću dijagnosticirati poremećaje disanja u spavanju. U svrhu poligrafskog kućnog snimanja donosi se aparat u kuću bolesnika u večernjim satima te se postavljaju senzori za pokrete prsnog koša, trbuha, pulsni oksimetar za razinu kisika, senzor za protok zraka na razini nosa. Bolesnik spava s aparatom u svome krevetu te sljedećeg dana ujutro medicinsko osoblje podiže aparat, a rezultati se analiziraju u poliklinici. U slučaju pozitivnog nalaza bolesnika se poziva na cjelonoćnu polisomnografiju nakon koje se sa sigurnošću potvrđuje dijagnoza poremećaja disanja u spavanju.

Kako se liječe poremećaji disanja u spavanju u poliklinici Apnea

Ovisno o težini poremećaja planira se i liječenje.

Blaži oblici poremećaja kao što su obično hrkanje bez značajnog pada razine kisika u krvi te OSA blažeg stupnja mogu se liječiti općim mjerama:

1. Izbjegavanje alkoholnih pića, kofeina i nikotina u popodnevnim satima
2. Izbjegavanje kasnih i obilnih obroka.
3. Redukcija tjelesne težine.
4. Spavanje na bok umjesto na leđima
5. Odlazak na spavanje uvijek u isto vrijeme.
6. Korištenje pomagala kao što su fiksatori za bradu i jezik
7. Izbjegavanje sedativa i miorelaksansa.

Blaži i srednje teški oblici OSA liječe se kirurškim intervencijama na gornjim dišnim putevima i ždrijelu sa uspješnošću do 70%, operativnom korekcijom nosnog septuma, operacijom mandula, mekog nepca i resice. Operativni zahvati se mogu raditi klasično kirurškim nožem ili laserom.

Najuspješnija metoda liječenja poremećaja disanja u spavanju je ventilacija trajno pozitivnim tlakom pomoću CPAP aparata. Razina učinkovitosti kreće se preko 90%. Osnovni princip rada CPAP-a je praćenje disanja te u slučaju prestanka disanja aparat upuhuje zrak preko maske na Vašem licu i na taj način održava razinu kisika u krvi normalnom. Postoji više vrsta CPAP aparata.
Najjednostavniji aparati upuhuju zrak pod određenim tlakom koji se kreće unutar postavljenih vrijednosti i ne mijenja se tijekom primjene. Složeni aparati prate disanje pacijenta i adaptiraju tlak ventilacije prema svakom udahu i to tako da koriste najniži učinkoviti tlak ventilacije prea svakom udahu i to tako da koriste najniži učinkoviti tlak ventilacije sinkroniziran s pacijentovim disanjem.

Aparatura za CPAP terapiju se sastoje od sampg aparata, spojnog crijeva i maske za nos ili lice. Postoje više tipova maski prema potrebi pacijenta (oblik lica, veličina novca, posebni zahtjevi pacijenta – maska za nos, za nos i usta, za cijelo lice te niz varijacija).

U poliklinici Apnea možete učiniti cijelo noćnu polisomnografiju. Ukoliko postoji poremećaj disanja u spavanju provesti ćemo po mogućnosti već sljedeće noći testiranje s aparatom za potpomognutu ventilaciju kojim se najuspješnije liječi ovaj poremećaj. Po završenoj obradi možemo Vam preporučiti optimalni CPAP aparat kojim ćete riješiti Vaš problem poremećaja disanja i spriječiti nastanak niza posljedica koje izazivaju poremećaji disanja u spavanju. Dalje, tijekom vremena provoditi ćemo redovite kontrole uspješnosti liječenja poremećaja disanja te eventualno po potrebi provesti korekcije rada CPAP-a.
Ako imate povišeni krvni tlak, koronarnu srčanu bolest, poremećaje srčanog ritma, gastroezofagealni refluks (GERB) ili anatomske malformacije gornjih dišnih puteva u našoj poliklinici možemo Vam osigurati kardiološku i ORL obradu.