Tehnologije

Kad govorimo o tumorima općenito, uspjeh liječenja ovisi o tome koliko je bolest uznapredovala. Kako bi se na vrijeme otkrile sve promjene u probavnom traktu i omogućilo bolje liječenje pacijenta, potrebno je na vrijeme dijagnosticirati tumor endoskopom. Razvojem tehnologije postignut je značajan napredak u razvoju endoskopskih aparata visoke razlučivosti i povećanja koje omogućuju rano otkrivanje displastičnih promjena epitela. Upravo za takvu dijagnostiku u našoj poliklinici koristimo Olympus EVIS EXERA III sustav visoke rezolucije i pripadajući mu endoskop HQ190.

Apneja je poremećaj disanja tijekom spavanja u kojemu se ponavljaju epizode prestanaka disanja često praćene naprasnim buđenjem. Često je udružena sa glasnim hrkanjem, a kao posljedica javljaju se prekomjerni dnevni umor i pospanost unatoč dovoljnog vremena spavanja. Najčešći oblik apneje je opstrukcijska apneja koja nastaje zbog smanjenja mišićnog tonusa te posljedičnog zapadanja baze jezika i spuštanja mekog nepca, a što dovodi do okluzije dišnog puta i prestanka protoka zraka, tj. disanja.

Za dijagnosticiranje poremećaja disanja u spavanju u našoj poliklinici koristimo Porti 8 polisomnograf američkog proizvođača Devilbiss sa istovremenim praćenjem do 38 parametara vitalnih funkcija kao što su rad srca, pokreti muskulature, krvni tlak, disanje i moždana aktivnost.